Wil je online een mondkapje bestellen?

Wil je online een mondkapje bestellen?

Je wilt naar de winkel om boodschappen te doen, maar bij aankomst blijkt dat je geen mondkapje bij je hebt. Wat te doen? Vanwege de huidige coronapandemie is het daarom altijd handig als je er een stel bij je hebt. Want sinds 1 december 2020 ben je het verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs en bij contactberoepen. Je kunt eenvoudig online mondkapjes bestellen. Maar welke kies je? Mondkapjes kopen ffp2? Dit zijn wel één van de betere soorten mondkapjes.

 

Wel of geen medisch mondkapje?

Hier is nogal wat verwarring over. Volgens de Rijksoverheid mag je vanaf 1 juni 2020, toen het mondkapje voor het eerst verplicht gesteld werd in het OV, alle mondkapjes in Nederland gebruiken. Zowel medisch als niet-medisch. Dit omdat er in het begin een schrikbarend tekort was aan medische mondkapjes. Premier Rutte gaf in een interview in mei 2020 dan ook aan, dat je geen boete krijgt in het OV wanneer je een medisch mondkapje draagt, maar verzocht wel met klem deze medische mondkapjes voor de zorg te bewaren. Over de grens is dit anders, zo wordt in Frankrijk het medische mondmasker geadviseerd. In Duitsland is sinds januari 2021 het medische mondkapje zelfs verplicht in winkels en openbaar vervoer.

 

Waaraan herken je een medisch mondkapje?

Medische mondkapjes bevatten het CE-keurmerk. Hieronder valt bijvoorbeeld een FFP2 masker (herkenbaar aan de witte kleur) of een chirurgisch mondmasker IIR (die laatste is lichtblauw en lijkt op de versie die je in veel winkels kunt kopen). De versie die je in winkels zoals Kruidvat koopt is een niet-medisch wegwerp mondmasker. Het dragen van een medisch mondkapje is volgens de Rijksoverheid dus niet nodig voor de gewone burger.

 

Waaraan herken je een niet-medisch mondkapje?

Een niet-medisch mondkapje is dus het blauwe mondkapje zonder CE-keurmerk dat het meest verkocht wordt, en alles dat je zelf maakt. Zoals een stoffen mondkapje (leef je uit!) Ook een mondkapje met stofzuigerfilter valt daaronder, maar de Rijksoverheid vindt deze ongeschikt. Het RIVM stelt dat de effectiviteit van niet-medische mondkapjes niet is bewezen. Jaap van Dissel zei zelfs in 2020 meerdere keren dat het dragen van een niet-medisch mondkapje geen zin heeft en vooral voor schijnveiligheid zorgt. Toch stelt de Rijksoverheid het niet-medische mondkapje nog altijd verplicht.

 

Bestel jouw mondkapje!

Mondkapjes virus kopen? De conclusie is dus dat je in Nederland zelf de keuze maakt voor welk mondkapje je gaat. Er is online veel keuze. Zoals een wasbare variant, wegwerpversie (3-laags), een leuk mondmasker met printje of een mondkapje met filter. Ook de beter beschermende bovengenoemde FFP2 medische mondmaskers, die bestaan uit 5 lagen en aangesloten pasvorm, zijn online verkrijgbaar. Het wordt aangeraden de stoffen mondkapjes te wassen op 60 graden voor een goede hygiëne. Je kunt je bestelling de volgende dag al in huis hebben.

 

Coronatest laten doen?

En misschien ook handig om te weten: wil je een coronatest doen? Een coronatest afspraak maken bij Coronatestnederland is zo gebeurd. Er worden corona(snel)testen aangeboden voor zowel bedrijven als particulieren. Op de testlocaties ontvang je na 15 minuten al een uitslag.

 

Reacties zijn gesloten.